Electrische Museumtramlijn Amsterdam

lijn 30
home > nieuws

Lentekriebels

Het is druk op ons terrein op de Karperweg, want het rijseizoen staat voor de deur. Op het ene spoor wordt ballast op de platte wagens van de werktram geladen, om de lijn naar Bovenkerk waar nodig nog strakker te leggen. Ernaast worden betonnen spoorbielzen uitgeladen: deze waren niet meer nodig bij ProRail en kunnen bij ons nog wel dienst doen. (23-3-2019)

Nieuwe oren voor onze klapbeugels

De klapbeugel van onze Weense tram 2614 was door metaalmoeheid niet meer te richten. Reservedelen waren niet meer voorhanden. Met de oorspronkelijke Siemens constructietekening (dank aan de Weense collega’s) togen we naar Oosterveld Buigwerken in Akersloot. Die maakte, onder belangstelling van ongeveer de halve fabriek, nieuwe ‘oren’: de twee halve lusvormige bovendelen waartussen het sleepvlak zich bevindt. Daarmee kunnen we samen met de overige onderdelen twee reservebeugels maken en een nieuwe voor de 2614. Zo is het voortbestaan van een stukje historische tramtechniek weer verzekerd.

EMA in Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Dankzij Wijkraad Zuid-West Amsterdam is de EMA bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland implementeert de UNESCO conventie inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland door immaterieel erfgoed te promoten en toegankelijk te maken, de sector te stimuleren en professionaliseren, de participatie eraan te bevorderen en de kennis erover te vergroten. Foto v.l.n.r.: Robert Logger, Jan Henk Peereboom (beiden Museumtramlijn) en Simon Bornstein (Wijkraad Zuid-West Amsterdam). (15-01-2019)

GVB 586

Ook in de winterperiode gaan onze activiteiten gewoon door. Zo zien we de populaire 586, zojuist uit de remise Havenstraat teruggekomen, na een verwisseling van een beschadigde stroomafnemer.

GVB 909

De blauwgrijze drie-asser 909 staat sinds enige tijd op spoor 6 in de werkplaats om de lekkages in het dak te verhelpen. De constructie van drie-asser daken bestaat uit plafondplaten, stalen spanten met daarop aaneengesloten houten latten, canvas dakbedekking (ook wel ″daklinnen″ genoemd) en een waterdichte coating. Op bijgaande foto is te zien dat de coating inmiddels deels is verwijderd. Enkele zwakke plekken in het canvas zijn daardoor blootgelegd voor reparatie. (12-01-2019)

Vrijwilliger worden?

Wil je ons ook steunen? Behalve door donateur of vriend te worden, kan dit als vrijwilliger. Interesse? Kijk eens bij vrijwilligers onder ′Over ons′ en geef je op. Net als elk vervoersbedrijf heeft onze organisatie een breed scala aan klussen die gedaan moeten worden. Ons petje af voor alle vrijwilligers en al het werk dat ze hebben verzet in 2018! (30-12-2018)