Electrische Museumtramlijn Amsterdam

lijn 30
home > nieuws

Rijen voor de Open Monumentendagen

Gemeente Amsterdam had ons dit jaar weer verzocht het Haarlemmermeerstation beschikbaar te stellen voor de Open Monumentendagen op 11 en 12 september. Het was mooi weer, de coronaregels werden wat soepeler, dus de mensen hadden er wel zin in. Doordat onze buren in het voormalige Huis van Bewaring ook als monumentlocatie open waren, en doordat we juniorgidsen hadden, was er veel belangstelling en moest men in de rij: 750 personen kwamen in totaal langs. Dank voor uw bezoek! (15-09-2021)

Bijzonder verhaal: 600 kinderen gered van de nazi′s

We hebben twee dagen ritten gemaakt voor het Verzetsmuseum om te verhalen over Henriëtte Pimentel die o.a. met behulp van de trams van lijn 9 zo′n 600 joodse kinderen uit handen van de nazi′s wist te redden tijdens WO2. Als de tram aan de halte stond, liet ze net uit het zicht van de Duitse wachten aan de overkant de kinderen uit haar crèche verdwijnen. Ook enkele van die kinderen van toen reden mee en vertelden hoe zij na deze bijzondere ontsnapping hun leven hebben geleefd. (30-07-2021)

Amsterdammer in Arnhem

De trambaan in het Openluchtmuseum viert dit weekend z′n 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan rijdt elk weekend t/m 15 augustus een Amsterdamse drieasser z′n rondjes in Arnhem. Dat is weer eens een afwisseling van de Arhnhemse, Haagse en Rotterdamse trams aldaar. De Haagse 274 op de foto is opgedost omdat hij zijn 100ste verjaardag viert. (25-07-2021)

Eindhalte Parklaan is klaar

Vanwege de verbreding van de A9 is onze museumtramlijn tijdelijk enigszins ingekort. Vlakbij de Parklaan in Amstelveen zijn een nieuwe eindhalte en omlooppunt aangelegd. Er waren nog wat aanpassingen nodig en met ingang van heden kunnen we er gebruik van maken. De in- en uitstappende passagiers kunnen op het eveneens nieuwe perron terecht. Als het werk aan de A9 klaar is, kunnen we weer probleemloos naar Bovenkerk rijden. (02-07-2021, foto M. Vermeulen)

Nieuwe generatie museumtrams: 11G en 12G

De Museumtramlijn is twee trams rijker: het GVB schonk ons zowel een 11G (nr 919) als een 12G (nr 820) model, de gelede trams met lage instap in het middendeel, die in 1989-1991 geleverd zijn. De komst van de 15G maakte ze overbodig. Sommigen zeggen dat de bijnaam trapkar komt van de trappen binnenin, anderen noemen het trappen op de pedalen. Vanwege het uiterlijk heeft hij ook de bijnaam hangbuik. Ook al zijn de trams nu nog modern, op een gegeven moment zijn ze net zo historisch als onze oudste trams, die bijna 120 jaar geleden werden gebouwd. (14-6-2021, foto WvBeek)

Museumtramlijn helpt GVB stadsnet sneeuwvrij maken

De sneeuwval bracht de GVB-trams afgelopen week tot stilstand. De baan weer vrijmaken was niet makkelijk. Maar bij de Museumtramlijn staan nog historische werktrams die ervoor gemaakt zijn, zoals de Weense 6011 (1912) en de Amsterdamse pekelwagen (sinds 1958) P7 (bouwjaar 1919). Binnen no-time stonden ze klaar en gingen ze lijn voor lijn het sneeuw en ijs in rails en wissels te lijf. Onze vrijwilligers vonden het prachtig deze nuttige hulp te bieden. De Amsterdammers keken wel op toen ze het bijzondere convooi langs zagen komen en ook voor de lokale pers bleef dit niet onopgemerkt. (14-02-21)