Electrische Museumtramlijn Amsterdam

lijn 30
home > nieuws

Restauratie HTM 816 gereed

De restauratie van de HTM 816 heeft iets langer geduurd dan gepland, maar nu is het project echt klaar. Inmiddels heeft de Haagse tram, samen met de HTM 779 ofwel ′Amalia′, zijn eerste ritten met passagiers gemaakt. Bijna statig schreed het majestueuze stel over onze lijn naar Amstelveen en terug. (21-09-2022) Foto: R Naber.

Restauratie grootbordesser 1236 + 748 klaar

Na een grondige restauratie van enkele jaren stelden vertegenwoordigers van het Edwin Bouw Fonds grootbordes-motorwagen 1236 (bj. 1913) officieel weer in gebruik, samen met bijwagen 748. Het project is uiterst zorgvuldig uitgevoerd, waardoor de tram er weer smetteloos bij staat, met de specificaties zoals hij in 1960 uit dienst ging. De wagen reed oorspronkelijk rond als tram 236. De Museumtramlijn is het Edwin Bouw Fonds zeer erkentelijk voor de genereuze bijdrage aan dit project. (23-07-2022)

Drieasser 903 naar Openlucht Museum

Onze drieasser 903 is vertrokken naar een nieuwe werkplek: het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Het NOM had alleen van Amsterdam nog geen tram in de eigen collectie, waarmee bezoekers zich door het park kunnen verplaatsen. En onze collectiebeheerder moet zorgen dat we straks ook nog in de nieuwe behuizing passen. Daarom hebben we afscheid genomen van de 903, we hebben immers nog twee andere drieasser motorwagens. Op termijn zal ook een bijpassende bijwagen naar Arnhem verhuizen. (23-06-2022) Foto MV.

Extra perron bij halte Parklaan

Vanwege de verbreding van de rijksweg A9 rijden we tot de Parklaan in Amstelveen, waar een halte en passeerspoor zijn aangelegd. Maar het bleek toch niet goed te functioneren. Daarom hebben we nu een extra perron aangelegd, waar de passagiers kunnen uitstappen en een paar minuten later weer op de vertrekkende tram kunnen instappen. De laatst aangekomen tram blijft dan uit de weg van de vertrekkende - en de dienstregeling komt minder makkelijk in de knoei. (30-04-2022)

Overeenkomst met gemeente voor nieuwe huisvesting

Vrijdag 3 december 2021, na zo’n tien jaar discussiëren, hebben wethouder Van Doorninck, stadsdeelvoorzitter Capel en onze bestuursleden de overeenkomst getekend die moet leiden tot onze nieuwe huisvesting op het Havenstraatterrein. We zullen 1400 m2 hebben voor o.a. stalling en werkplaats. Een deel van het projectplan moet nog nader worden uitgewerkt, met name waar het gaat om de precieze uitvoering. Er wachten nog veel werkzaamheden, zoals bodemsanering en een ingewikkelde bouw. De planning is dat het geheel, met 500 woningen, bedrijfsruimten en een basisschool, in 2026 wordt opgeleverd.

Rijen voor de Open Monumentendagen

Gemeente Amsterdam had ons dit jaar weer verzocht het Haarlemmermeerstation beschikbaar te stellen voor de Open Monumentendagen op 11 en 12 september. Het was mooi weer, de coronaregels werden wat soepeler, dus de mensen hadden er wel zin in. Doordat onze buren in het voormalige Huis van Bewaring ook als monumentlocatie open waren, en doordat we juniorgidsen hadden, was er veel belangstelling en moest men in de rij: 750 personen kwamen in totaal langs. Dank voor uw bezoek! (15-09-2021)

Bijzonder verhaal: 600 kinderen gered van de nazi′s

We hebben twee dagen ritten gemaakt voor het Verzetsmuseum om te verhalen over Henriëtte Pimentel die o.a. met behulp van de trams van lijn 9 zo′n 600 joodse kinderen uit handen van de nazi′s wist te redden tijdens WO2. Als de tram aan de halte stond, liet ze net uit het zicht van de Duitse wachten aan de overkant de kinderen uit haar crèche verdwijnen. Ook enkele van die kinderen van toen reden mee en vertelden hoe zij na deze bijzondere ontsnapping hun leven hebben geleefd. (30-07-2021)