Tramparafernalia

Hoewel we ons in eerste instantie richten op het rijdend houden van historische trams en het beheren van die collectie, is het logisch dat daar ook nog veel ‘omheen’ gebeurt en is gebeurd. Uit
die historische activiteiten verzamelen we wel degelijk stukken, maar omdat het ons ontbreekt aan een tentoonstellingsruimte, blijven ze vooral ‘in depot’ zoals dat heet. Regelmatig worden ons dergelijke zaken aangeboden. Ze komen van zolders die worden opgeruimd, of van opa die bij GVB werkte, en zo meer. We bewaren ze goed en danken de gulle gevers!

Zulke zonnebrillen met etui zouden voor de oorlog aan de trambestuurders in Amsterdam ter beschikking zijn gesteld. De ‘veren’ zijn inderdaad veren, en vormen zich precies naar de vorm van de oren.

Dit gidsje dateert van ca. 1926 en bevat geen kaartje, maar slechts een korte beschrijving van de ‘loop der lijnen’, met de lengte van het traject en de rijduur van begin- tot eindpunt, en een stratenregister. Het kaartje met de tram bevat een draaischijfje met lijn nummers, lijnkleuren en koersborden.

Ook zo’n honderd jaar geleden zijn er al allerlei vormen van abonnementen om goedkoper met de tram te kunnen reizen. Een daarvan is de trajectkaart, waar je elke maand een bedrag voor betaalt. Deze is van 1929.

Dit zijn ‘de sleutels van de Tollensstraat’- we hebben nog geen deuren gevonden om te passen, maar het verhaal is dat de grootvader van de schenker een van de laatste medewerkers aldaar is geweest.

Met deze legitimatiekaart (een soort stamkaart) kunnen bepaalde groepen korting krijgen op hun tramrit op momenten dat de gewone weekkaart niet van toepassing is.