Vrijwilligers

Conducteurs, trambestuurders, baanploegmensen, winkelpersoneel, technici en de vele anderen die actief zijn voor de Museumtramlijn: ze zijn allemaal vrijwilliger en hebben vaak een volkomen ander beroep geleerd.

Van jong tot gepensioneerd, voor man en vrouw, voor iedereen is er genoeg te doen. Je bent verbaasd als je ziet wat je als vrijwilliger allemaal kunt, je eventueel niet ontdekte talenten komen bij ons alsnog uit de verf.

Alles wat men tijdens een tramrit beleeft, is ontstaan in de talloze uren die de vrijwilligers besteden om de trams rijvaardig maken en te houden. Nog meer handen maken licht werk. Misschien is het iets voor jou of ken je iemand die wil meedoen.

Rijdend personeel
Altijd al een tram willen besturen of conducteur willen zijn? Dan is hier je kans. Volg eerst onze interne opleiding tot conducteur. Na het slagen voor het examen doe je een tijd dienst op onze ritten op de museumtramlijn en eventueel in de stad. Bij gebleken geschiktheid kun je daarna starten in onze opleiding tot bestuurder. Ook daar doe je uiteindelijk examen voor en dan kun je, na een aantal praktijkritten onder begeleiding, zelfstandig onze trams besturen op de museumtramlijn. Elk jaar dienen conducteurs en bestuurders herinstuctie te volgen. Voor het besturen van onze trams in de stad is nog een aanvullende opleiding van het GVB nodig. Ben je tenslotte heel ervaren en heb je didactische vaardigheden, dan kun je oefenmeester worden: zo heet een instructeur bij spoorbedrijven.

Technische Dienst
Of wil je liever gewoon lekker sleutelen in de werkplaats? Wij restaureren onze trams en onderhouden ze. We kunnen bijna alles zelf, maar soms moeten we iets uitbesteden. Ook al denk je dat je twee linkerhanden hebt, dan nog kunnen we je hulp gebruiken want we leren je gewoon hoe het moet. Het gaat dan vaak om werken met hout, staal of elektrische systemen. Maar er zijn ook verfklussen en soms moet er gewoon schoongemaakt worden.

Groenbeheer
Buiten in weer en wind aan het spoor werken? Sinds 2013 gebruiken wij op de spoorbaan geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Het groenbeheer gebeurt op ecologische wijze, maar de ongewenste begroeiing, zoals gras, bramen en opschot van bomen, moet wel verwijderd worden. Dit gebeurt deels handmatig en deels machinaal. Op deze manier krijgen ook bijzondere planten en dieren leefruimte op en rond de spoorbaan.

Baanploeg
Daarnaast werkt onze baanploeg aan het spoor zelf, ook dat gebeurt in weer en wind. Soms zijn het klussen die ze helemaal zelf klaren, soms schakelen we een specialistische aannemer in en doet de baanploeg eventueel het voor- en nawerk.

Overige functies
De Museumtramlijn heeft net als elke organisatie ook mensen nodig met andere functies, zeg maar de staffuncties. Mocht je denken daar iets te kunnen bijdragen, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom!

Vrijwilliger zijn bij de Museumtramlijn
Onze vrijwilligers zijn lid van de vereniging RETM en betalen daar een geringe contributie. De vrijwilligers zijn tijdens hun werk voor de Museumtramlijn verzekerd. Nog één ding moet ons van het hart: vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Dit houdt in dat we op je moeten kunnen rekenen als we wat afspreken. Alle activiteiten in onze organisatie hangen van de vrijwillige medewerkers af, en we kunnen onze passagiers niet laten staan wanneer zij verwachten dat onze tram voor komt rijden. En verder geldt natuurlijk dat je als vrijwilliger van de Museumtramlijn vooral ook gastheer bent voor onze passagiers en/of bezoekers.

Die pet past ook jou
We kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken! Informeer vrijblijvend of meld je meteen aan via dit formulier.